Woonschuur in de Lege Geaen

Recent is de nieuwbouw van de nieuwe woonschuur in Goënga afgerond. Ons ontwerp nam de plaats in van een schuur die de romp vormde van een historische boerderij die enkele jaren geleden voor een deel is afgebrand. Deze schuur deed toen nog dienst als stal van een boeren bedrijf, die zijn agrarische functie al verloren had. Nu omvat de schuur ruimte om te wonen en te werken aan huis. Het volume is gebaseerd op de verhoudingen van de schuren uit de omgeving en is in sobere materialen vormgegeven, kenmerkend voor de latere renovaties aan dit archetype. De antraciete golfplaat loopt door tot over de nok en de goot. Zo ontstaat een abstract volume die naadloos inpast in het landschap, waar de silhouetten van de typische stelp of kop-hals-romp boerderijen in dit gebied ten noorden van Sneek het landschap onmiskenbaar Fries maken: De erfenis van eeuwen Fries boerenleven.  Een enkele snede in het volume brengt licht tot diep in de kern van de schuur en biedt vanuit de woonkeuken en werkkamer een prachtig uitzicht over het omringende landschap van Sudwest Fryslân. Aan de zuidzijde wordt het volume nog een keer ingesneden ten behoeve van hoge staldeuren. De kap kent een houten hoofddraagconstructie.