Archief voor 2014

GEAR projectbezoek

Vanochtend berichtgeving in de Leeuwarder Courant van ons projectbezoek aan het nieuwe Watercampus gebouw met alle GEAR-collega’s! Een mooi moment in wat het eerste concrete resultaat is van een unieke samenwerking. Fotografie Laurens Aaij.

Lamellen Campus gemonteerd

Sinds kort is na een bouwperiode van meer dan een jaar eindelijk te zien hoe het gebouw er uit moet zien! De laatste lamellen zijn aangebracht en de hoeken zijn ook dicht. Het beoogde beeld dat verwijst naar het gebruik, de aard van de plek en het duurzame karakter van het gebouw is nu in volle glorie zichtbaar. Functioneel werkt de gevel als permanente zonwering en daglichtsturing waardoor oververhitting tegen gegaan wordt. De lamellen zijn een soort open weefsel, een filter dat tegenhoudt en toelaat waar nodig. Dit is een verwijzing naar het gebruik van het gebouw, waarin onderzoekers dagelijks met deze praktijk van filteren bezig zijn. Het golvend beloop van de lamellen geeft het gebouw daarnaast een liquide karakter door de vloeiende, continue en afgeronde vormen. Hierdoor is het gebouw herkenbaar als boegbeeld van de Watercampus. Ter plaatse van de toegangen worden de houten lamellen omhoog getrokken waarmee het gebouw uitnodigend wordt.Het vloeibare karakter wordt nog eens versterkt door de geleidelijk veranderende hellingshoek van de lamellen, zodat een tweede patroon van golven over de gevel ontstaat.

Interieur Stenden restaurant klaar

Het interieur van het restaurant van de Stenden University Campus is opgeleverd! AchterboschZantman architecten heeft dit in een prettige samenwerking met Christien Starkenburg van Jan de Jong interieur tot stand gebracht. Stenden is al lange tijd bezig met een lokale keuken, waarin men het gebruik van eerlijk en lokaal voedsel onder de aandacht wil brengen. In de keuken wordt duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds gekookt, geïnspireerd op de culinaire cultuur van ons land. Ver weg van antibiotica en gifstoffen. Tachtig procent van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren, twintig procent van buiten. Dit heeft ons op het idee gebracht om het restaurant aan te kleden met kruidenperken waardoor men kan zien wat men eet. Eerlijker kan niet. Verder is bouwkundig gezien de akoestiek en het natuurlijke lichtinval sterk verbeterd. We hebben daklichten en nieuwe puien aangebracht. We hebben lokaal hout verwerkt in het interieur. Deze verbouwing is een eerste fase van een grootschalige herstructurering. In de nabije toekomst worden er nog kassen toegevoegd, wordt de lobby vernieuwd, de entree en het hotel.

Hoogste punt Clubhouse

Deze maand hebben Bart Zantman en Hans Achterbosch samen een bezoek gebracht aan Garden Valley in Liyang. Wethouder Thea Koster vergezelde de heren in een team van de NHL Hogeschool, het Van Hall Larenstein Instituut en Stenden Hogeschool Leeuwarden. Het primaire doel van de reis was voor ons in eerste instantie een regulier projectbezoek. De tree houses zijn bijna klaar en er moeten nog belangrijke beslissingen worden genomen op interieurniveau. Maar het was tevens het moment om met elkaar het hoogste punt van het Clubhouse te vieren. De hoogwaardigheidsbekleders van de Hogescholen waren aanwezig om tot verdere samenwerking te komen door verschillende studenten uitwisselingsprogramma’s te bespreken. Garden Valley gaat hierin samen met Leeuwarden een belangrijke rol vervullen, dus ook dit is succesvol verlopen.

Woningen Murandstraat opgeleverd

Deze maand zijn de starterswoningen op de hoek van de Nieuwe Schrans en de Emanuel Murandstraat opgeleverd. De woningen vullen het gat op dat de voormalige Michaelschool heeft achtergelaten. Het blok maakt de hoek af en voegt zich in maat, schaal en architectuur bescheiden in het vroeg twintigste eeuwse karakter van de wijk. Aan het herhalende karakter van lijsten, banden en goten is zichtbaar dat destijds al op kleine schaal seriematig woningen werden ontwikkeld. Deze accenten zijn subtiel herhaald in het nieuwe blok.

Friese delegatie naar Liyang

AZA gaat volgende week naar Peking, waarna we de trein naar Liyang pakken. Doel is de oplevering bij te wonen van de eerste fase van het Eco Resort Garden Valley. De woningen zullen ceremonieel geopend worden. Veel gasten worden verwacht, ook uit Leeuwarden. Tevens worden verschillende vergaderingen ingepland voor het in aanbouw zijnde Spa Clubhouse. Het zal een enerverende reis worden, een unieke ervaring voor ons bureau!

Montage lamellen Watercampus

Het interieur van de Watercampus vordert met de dag, maar inmiddels worden ook de contouren van het gebouw aan de buitenzijde zoals ze zijn bedacht: de houten lamellen worden de komende weken aangebracht op de gevel! Voor het eerst krijgt het gebouw de expressie de het moet krijgen. Ook van binnenuit is het filterende effect van de lamellen direct merkbaar. Het gaat er prachtig uitzien!

Veel belangstelling wonen in Eelân

Zaterdag 4 oktober vond de start verkoop plaats van de 24 nieuwbouw woningen aan de Dokkumer Ee. Het nieuwbouwproject genaamd ‘Wonen in Elân’ trok bijzonder veel aandacht. Belangstellenden werden ontvangen in een salonboot die tegenover het bouwterrein was aangemeerd. In de boot werden de bezoekers door de verkoopspecialisten van Frisoplan b.v. en Woonaccent Makelaars geïnformeerd. Aan boord werden ook de opties op de woningen vergeven. In totaal werden 12 van de 24 woningen in optie genomen. Voor meer informatie, zie Projecten en site Friso

Groot kunstwerk in Watercampus

Deze week is de gietvloer in het atrium van de watercampus gestort. Dit was niet zomaar een routine klus, maar een ambachtelijk kunstwerk van 500 m2! Het werd een precisie-klus van een paar uur, waarbij op aangeven van de architect verschillende tinten door elkaar werden gemengd op zo’n manier dat heel subtiel een waterloop zichtbaar wordt in de vloer. Deze waterloop verbindt verschillende plekken met elkaar en volgt de vormentaal in het atrium. Bewegingen die aan de kracht van de natuur refereren.

Doeleplein

Van de 26 projecten ingezonden in het kader van het Kloppend Hart in Leeuwarden, wordt er één daadwerkelijk uitgevoerd. Het Doelenpleintje zal in 2015 vermoedelijk gerealiseerd worden.